Loading...

These questions are very frequently asked during Director General of Shipping Exit exam. Prepare well for these exit exams so that you don’t waste time and money by again appearing for these exams.

Questions have been compiled as per feedback given by many candidates. You can also contribute by suggesting questions in the comments box.

1.             Flammable cargoes are those with a flash point _____________

a)             At or above 37.8 degrees Celsius          

b)             At or above 50 degree Celsius

c)             At or below 37.8 degrees Celsius          

d)             At or above 60 degrees Celsius

Answer : a

2.             What is Heats role in making a fire

a)             It raises the material temperature so it will ignite

b)             It lowers the material temperature to allow it to burn

c)             It keeps the fire burning

Answer : a

3.             Class B fire involves liquids

a)             True                        

b)             False

Answer : a

4.             Extinguish the fire by

a)             Cooling the material              

b)             Starving the fire

c)             Smothering the fire                               

d)             All of the above

Answer : d

5.             Fire can be caused onboard a vessel by

a)             A high DC power supply         

b)             Low batteries

c)             A low AC power supply          

d)             Faulty electrical leads

Answer : d

6.             If you are the first person to discover a fire, what should you do?

a)             Leave the building immediately            

b)             Head to your locker and get your personal items

c)             Pick up a fire extinguisher and tackle the fire      

d)             Activate the fire alarm

Answer : d

7.             Class B fire extinguishers are designed to be used on combustible metals

a)             True                        

b)             False

Answer : b

8.             Portable fire extinguishers are available only CO2 and foam

a)             True                        

b)             False

Answer : b

9.             For fighting fire on deck of a tanker system used is _____

a)             Low expansion foam             

b)             High expansion foam

c)             DCP                                         

d)             CO2

Answer : b

10.           Class B fires are those fires that occur involving paper and wood

a)             True                        

b)             False

Answer : b

11.           A concentration of only ____ % will induce rapid unconsciousness

a)             1%                          

b)             10%

c)             70%                        

d)             0.33%

Answer : b

12.           Fire patrol should use their senses touch, smell and sight to identify fie

a)             True                                        

b)             False

Answer : b

13.           Violent flames and heavy black smoke is typical of which sort of fire

a)             Wood fire                               

b)             Paper fire

c)             Fuel oil fire                            

d)             Electrical fire

Answer : c

14.           Oxygen powered resuscitator is driven by pressurized gas delivered by a regulator, and can be either automatic or manually controlled

a)             True                        

b)             False

Answer : a

15.           Fire is characterized by

a)             Reduction                               

b)             Oxidation

c)             Heat                                       

d)             Corrosion

Answer : c

16.           Designated fire exists will always be marked with a green EXIT sign and will be lit from within to insure visibility

a)             True                        

b)             False

Answer : a

17.           In case of fire on electrical motor first thing to do is

a)             Call the electrician                                                                 

b)             Extinguish fire by water spray

c)             Sound alarm, stop motor and extinguish using CO2            

d)             Extinguish using foam extinguisher

Answer : c

18.           The Continuous burning of Fire is represented in fire tetrahedron by addition of

a)             Chain supply                           

b)             Chain reaction

c)             Chain inhibition                      

d)             Chain prevention

Answer : b

19.           A fire is said to be under control when

a)             It stops spreading                  

b)             No smoke is seen

c)             When the temperature of side wall remains cool and steady

d)             Flame is knocked off

Answer : b

20.           Where on board would you find out which fire sections are enclosed by ‘A ‘or ‘B’ class divisions?

a)             A fire involving liquids or liquefied solids             

b)             A fire involving solid materials

c)             A fire involving gases                                            

d)             A fire involving metals

Answer : b

21.           What is fuels role in making a fire?

a)             It is the combustible material that burns             

b)             it is the food that gives your body energy

c)             it is one thing you don’t need to make fire

Answer : a

22.           The primary function of a fire door is to safe exit in case of fire

a)             True                        

b)             False

Answer : a

23.           Thermal value is the amount of heat released by a unit mass of fuel

a)             True                        

b)             False

Answer : a

24.           Fire class A type is

a)             Metals                                    

b)             Liquids

c)             Electrical equipment             

d)             None of above

Answer : d

25.           An “A” class fire is fuelled by

a)             Wood, paper cloth, trash, plastics                        

b)             Flammable liquids: gasoline, oil, grease, acetone

c)             Electrical: energized electrical equipment

Answer : a

26.           Class C fire extinguishers are used to put out combustible metal and metal alloy fires

a)             True

b)             False

Answer : b

27.           Radiation is transfer of heat through the physical movement of particles from hotter to colder zone

a)             True                        

b)             False

Answer : b

28.           What type of fire extinguisher should be used to douse a fuel-based fire?

a)             Carbon Dioxide                       

b)             Water

c)             Foam                                      

d)             Wet chemical

Answer : c

29.           When is it required for portable carbon dioxide fire extinguishers to be recharged?

a)             At least once each year

b)             Each time the vessels dry docks

c)             When the charged weight decreases by 50%

d)             Whenever used for demo or to fight fire on board ship

Answer : d

30.           What type of fire extinguisher should you use in order to extinguish a fire caused by solid materials, such as wood, paper or textile?

a)             Carbon Dioxide                       

b)             Water

c)             Foam                                      

d)             Wet Chemical

Answer : b

31            Class B fire division have the insulation such that the average temperature raise in the un exposed side will be not more than 140 degree C within the time

a)             True                        

b)             False

Answer : a

32.           Metal fire is classified as class C fire

a)             True                        

b)             False

Answer : b

33.           Aself contained breathing apparatus

  1. Is used for deep sea diving
  2. Contains oxygen
  3. Is used for entry in enclosed spaces
  4. Is connected to the deck air line

Answer : c

34.           The weight of portable fire extinguisher is not more than

a)             9 kg                                        

b)             23 kg

c)             13.5 kg                                   

d)             5 Kg

Answer : b

35.           Putting fire out by removing fuel is called inhibition

a)             True                                        

b)             False

Answer : a

36.           Why should a CO2 extinguisher be used with caution in confined areas

a)             it will displace the air and reduce the amount of oxygen available

b)             It will increase the oxygen present in the confined area to a danger level

c)             it will not operate effectively in confined areas

d)             It may explode when exposed to heat

Answer : a

37.           For fighting fire on deck of a tanker system used is ________

a)             Low expansion foam             

b)             High expansion foam

c)             DCP                                         

d)             CO2

Answer : b

38.           Smothering is the method of fire fighting by limitation of

a)             molecular chain reaction                       

b)             Temperature

c)             Fuel                                                        

d)             air

Answer : d

39.           Emergency fire pump is located in the engine room

a)             True        

b)             False

Answer : b

40.           An exit route of three parts  : exit access, exit and exit discharge

a)             True                        

b)             False

Answer : a

41.           The best way to combat an engine room bilge fire is through the use of

a)             dry chemical extinguisher and solid stream water              

b)             Foam extinguisher and low velocity water fog

c)             foam extinguisher and solid stream water                          

d)             foam and soda acid extinguishers

Answer : b

42.           What type of release is allowed for fixed gas fire extinguishing installation onboard

a)             Any automatic release system                              

b)             A manually operated release only

c)             An automatic release system activated by fire alarms

d)             An automatic release system activated by fire detectors

Answer : d

43.           In the case of Direct Reduced Iron (DR) cargo in the hold, contact with water may lead to vigorous re-oxidation accompanied by the evolution of heat and hydrogen which may give rise to the risk of explosion

a)             True        

b)             False

Answer : a

44.           Which of the following colors is used to indicated Foam fire extinguisher

a)             Red and yellow band             

b)             Red and cream band

c)             Red and blue band                 

d)             Red and black band

Answer : b

45.           The letters A,B and C on the portable fire extinguisher represent what

a)             How much chemicals it holds                               

b)             The first three letters of the alphabet

c)             types of fire the extinguisher will put out

Answer : c

46.           What do the words ‘spontaneously combustion’ mean

a)             The substance is very difficult to set alight, even when it is very hot

b)             when this substance burns it burns completely and does not leave any residue or ash

c)             when the substance burns it becomes very hot

d)             the substance can catch fire by itself without an external source of heat or ignition

Answer : d

47.           Quick closing valve can be operated from a remote location

a)             True        

b)             False

Answer : a

48.           Which one of the listed requirements regarding abandon ship and fire drills do not correspond to present regulations

a)             On all international voyages, except short voyage, muster of passengers shall take place within 24 hours after embarkation

b)             On all short international voyages, muster of passengers shall take place as soon as possible

c)             Each member of the crew shall participate in at least one abandon ship drill and one fire drill every month

d)             A training manual shall be provided in each crew mess room and recreation room or in each crew cabin

Answer : a

49.           Portable fire extinguisher is designed to put out______ effectively?

  1. Small fire
  2. Explosion
  3. Industrial  fire
  4. Large bush fire

Answer : a

50.           The fire signal on a ship must be a continuous blast of the whistle or electrical bell for not less than ____ seconds

a)             10                                           

b)             15

c)             20                                           

d)             None of the above

Answer : a

51.           Instructions for ‘Preparation for welding or hot work in cargo tanks’ is laid down by the Norwegian Maritime Directorate. During ongoing inspection on work

a)             At one level for at least two places in the tank

b)             At three levels at one point close to the working area

c)             At three levels for at least two places in the tank

d)             At two levels for three places in the tank

Answer : c

52.           Fire watch should be performed during and after all hot work activities

a)             True                        

b)             False

Answer : a

53.           In accommodation the automatic sprinklers shall come into operation within the temperature range

a)             80 – 90                   

b)             68 – 79

c)             56 – 67                   

d)             48 – 55

Answer : b

54.           The lowest temperature at which the heat from the combustion of a burning vapor is capable of producing vapor to enable combustion but not sustaining is

a)             Ignition point                         

b)             Flash point

c)             Fire poin                                 

d)             None of the above

Answer : b

55.           In a mixture of flammable vapor and air, if there is too much vapor and not enough air to support combustion, we say the mixture is

a)             Too rich                  

b)             Over concentrated

c)             Too lean                 

d)             Saturated

Answer : c

56.           When is it required for portable carbon dioxide fire extinguishers to be recharged ?

a)             at least once each year                                         

b)             each time the vessel dry docks

c)             when the charged weight decreased by 50%       

d)             henever used for demo or to fight fire onboard ships

Answer : d

57.           What is the minimum number of portable fire extinguishers that must be carried on ships of 100 GRT and above ?

a)             3                             

b)             5

c)             9                             

d)             7

Answer : b

58.           In tankers sufficient foam concentration shall be supplied to ensure at least _____ min of foam generation in tankers fitted with an inert gas installation

a)             10 minutes             

b)             20 minutes

c)             30 minutes             

d)             40 minutes

Answer : b

59.           To operate the fire extinguisher, the acronym PASS is often used to help us remember to

a)             Pull the pin, aim at the base of the fire, squeeze the handle and sweep at the base of the fire

b)             Pass by the fire, activate the fire alarm,  select the proper extinguisher, shoot at the base of the fire

c)             Pull the alarm, alert the response team, shut down the power sources, secure the area

d)             Pass by the fire, activate the sprinkler system, seal fire area from oxygen, stop unauthorised entry

Answer : a

60.           The best form of protection against fire is ______

a)             Cure                                        

b)             Hose reel

c)             Prevention                              

d)             Fire extinguisher

Answer : c

61.           Fire hoses shall have  a length of at least 10m , but not more than ___ in machinery space

a)             15 m                                       

b)             20 m

c)             25 m                                       

d)             None of above

Answer : a

62.           If a fixed foam fire fighting system is not of the premix type , a sample of the foam liquid must be tested by

a)             Coast Guard inspection officer                              

b)             The safetyman aboard the unit

c)             The designated person in-charge of the unit        

d)             The manufacturer, or his authorized representative

Answer : d

63.           Below is a list of fire extinguisher types matched with surfaces on which they can be used? Which is the incorrect option

a)             Class A – Cloth, paper and rubber                         

b)             Class B – Plastics, polyethylene, Styrofoams

c)             Class C – Wiring, fuse boxes, electrical equipment and computers

d)             Class D – Combustible metals such as magnesium , potassium and sodium

Answer : b

64.           Carbon-di-oxide (CO2) release alarm is fitted outside the engine room

a)             True                        

b)             False

Answer : b

65.           Class A divisions formed by bulk heads and constructedwith steel or other equipment material and suitably stiffened

a)             True                        

b)             False

Answer : a

66            A cargo hold containing cargo such as nitrates, chlorates etc which produce oxygen under the influence of heat catches fire. How would you deal with this ?

a)             With this type of material the hatches should not be battened down. The fire can only be extinguished using large quantities of water

b)             Boundary cooling

c)             Close the hatches, apply boundary cooling and allow fire to use up the oxygen and extinguish itself

d)             Close the hatches and use the fixed CO2 system

Answer : c

67.           Flammability means

a)             That burns below 37.5 deg  C / 100 deg F            

b)             any fuel that can burn

c)             Both                                                                       

d)             none

Answer : a

68.           Class A fires involve flammable liquids

a)             True                        

b)             False

Answer : b

69.           CO2 portable extinguisher fitted in accommodation should have ______ of liquid

a)             2.5kg                      

b)             3.5 kg

c)             4.5 kg                     

d)             5.5 kg

Answer : c

70.           All  portable ,semi portable and fixed fire extinguishing unit on board ship must be tested and inspected at least once every

a)             six weeks                               

b)             six months

c)             twelve months       

d)             two years

Answer :  c

71.           During fire, the means of communication

a)             Messengers                           

b)             Telephones

c)             Walkie-Talkie                         

d)             All of the above

Answer : d

72.           Who has the authority to pull the fire alarm after discovering a fire on the worksite

a)             Only Mater can activate the fire alarm

b)             Anyone who has seen a fire can activate the fire alarm

c)             only the fire safety officer activate the fire alarm                               

d)             only the crew can activate the fire alarm

Answer : b

73.           What is the maintenance schedule for a sprinkler system onboard

a)             Monthly                                  

b)             Quarterly

c)             Weekly & yearly                   

d)             Half yearly

Answer : c

74.           Which ship shall be provided with international shore connection for supply of water as extinguishing media

a)             Tankers                                                                                  

b)             All ships of 500 GRT and upward

c)             Passenger ships carrying more than 36 passengers             

d)             Passenger ships of 100 GRT and upward

Answer : b

75.           Fire detector principle of operations could be based on

a)             Bimetallic strip                      

b)             Fusible links

c)             Quartzite bulb                        

d)             All the above

Answer : d

76.           You should always check closed doors for heat before opening them

a)             True                                        

b)             False

Answer : a

77.           Fire of carbonaceous substances is known as

a)             Class B Fire                                            

b)             Class A fire

c)             Class C fire                                             

d)             Class D fire

Answer : b

78.           Fire blankets are used for

a)             Smothering of fire                                 

b)             Cooling of fire

c)             Inhibition of fire                                     

d)             Starvation of fire

Answer : a

79.           Designated exits must always be unlocked from both side

a)             True                        

b)             False

Answer : a

80.           The lowest temperature at which the heat from the combustion of a burning vapor is capable of producing sufficient vapor to sustain the reaction and to enable combustion to continue is called

a)             Flash point                             

b)             Self ignition temperature

c)             Fire point                                               

d)             None of the above

Answer : a

81.           What fixed fire fighting medium do we normally use in the engine room, pump room and other spaces?

a)             68 – 79                                   

b)             56 – 67

c)             48 – 55                                   

d)             80 – 90

Answer : a

82.           Structural fire protection refers to the passive measures taken to

a)             Provide a vessel with a sprinkler system              

b)             Provide a vessel with fire fighting equipment

c)             Limit the risk and spread of fire                           

d)             Limit the size of the engine room

Answer : c

83.           What quantity of reserve fuel is to be available for diesel driven fire pumps outside the main machinery space

a)             20 liters                  

b)             40 liters  

c)             sufficient amount for six hours operation at full capacity

d)             Sufficient amount for fifteen hours operation at full capacity

Answer : d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *