Loading...

Below is the list of questions being asked during the Exit Exam Security Training for Seafarers with Designated Security Duties (STSDSD) conducted by Director General Of Shipping . These questions are very frequently asked during Director General of Shipping Exit exam. Prepare well for these exit exams so that you don’t waste time and money by again appearing for these exams.

Questions have been compiled as per feedback given by many candidates. You can also contribute by suggesting questions in the comments box.

Ques 1. Emergency response services to a security incident does not include;

A. Police

B. Military

C. RSO

D.  Fire

Answer : C

Ques 2. The Ship Security Plan is a SSI : (Sensitive Security Information);

A. Yes

B. No

Answer : A

Ques 3. The on-scene Security survey shall fulfil the following function;

A. Identify the nationality of the crew

B. Identify the ships navigation efficiency

C. Identifying the ships engines performance

D. Evaluate monitoring restricted areas

Answer : D

Ques 4. Which of the following are regular security measures, which are implemented at Security Level 1;

A. Call for shore security Personals

B. Control the embarkation of personal and their effects

C. Stop all visitors from boarding

D. Stop Cargo operations

Answer : B

Ques 5. When doing physical search of a package, bag we should look for following

A. The Quality of the package or bag

B. The size of the Package or bag

C. The locking arrangement of the package or bag

D. Any visible repairs of the package of bag

Answer : D

Ques 6. What do we do with the deficiencies identified during the drill:

A. We inform the CSO and wait for his advice

B. We inform the master he advices what to do

C. We inform the chief officer and he makes the corrections

D. We discuss, identify the corrections, implement them and record them

Answer : D

Ques 7. Which of the following are not regular security measures, which are implemented at security level 1;

A. Ensuring that security communication is readily available

B. Supervise the handling of cargo and ships store

C. Monitor the deck area and surrounding the ship

D. Stop all visitors from boarding

Answer : D

Ques 8. Which of the following is an assessment tool;

A.Hull expansion plan

B.The crew nationality

C.The ship owners

D.Identification of additional area which should be secured

Answer : D

Ques 9. Most venerable place in toilets and showers where we can find hidden drugs and contrabands;

A.In the heater

B.In shower closet

C.In the washbasin cabinet

D.On the soap stand

Answer : A

Ques 10. Automatic intrusion may be provided on the vessel for;

A.Monitoring the Gangway

B.Monitoring the access to restricted area

C.Monitoring the masters room

D.Monitoring the mess room

Answer : B

Ques 11. The validity of the ISSC is;

A.1 year

B.3 years

C.5 years

D.7 years

Answer : C

Ques 12. Which of the following are regular security measures, which are implemented at security level 1;

A.Call for shore security personals

B.Supervise the handling of cargo and ships stores

C.Stop all visitors from boarding

D.Stop cargo operation

Answer : B

Ques 13. Which of the following may be used as additional security measures;

A.Cargo hoses

B.Mooring ropes

C.Gratings used to block companionways

D.Cargo slings

Answer : C

Ques 14. What is the operation limitation of a security equipment like weld lock;

A.The weld locks can be seen

B.The weld locks can be cut open

C.The weld locks can rust

D.The weld locks look bad

Answer : B

Ques 15. Which of the following equipment are parts of cyber security;

A.Meteorological equipment

B.Precision equipment

C.Dedicated cargo computers

D.SOPEP equipment

Answer : C

Ques 16. The ship be at lower security level than the port;

A.Yes

B.No

C.Always Some Times

Answer : B

Ques 17. Which of the below spaces on deck and machinery, spaces are most venerable for smuggling drugs and contrabands;

A.Gangway area

B.Emergency control room

C.Cargo control room

D.Cofferdams

Answer : D

Ques 18. When ship alert system is activated alarm will sound;

A.Nearby vessels

B.On own ship

C.In ships engine room

D.None of the above

Answer : D

Ques 19. Which of the following may be used as additional security measures;

A.Pressurised Fire Hoses on deck

B.Cargo hoses

C.Mooring ropes

D.Cargo slings

Answer : A

Ques 20. The normal level that the ship or port facility operates on daily basis;

A.Security Level I

B.Security Level II

C.Security Level III

D.Security Level IV

Answer : A

Ques 21. For security level 3;

A.No additional personnel are required

B.Same crew as other security levels to be keep

C.Additional crew to be put on security duty

D.Require to call security personal from ashore

Answer : C

Ques 22. With whom does the SSO liaise in the company;

A.Company Security Officer

B.Port facility security officer

C.Company MD

D.Company CEO

Answer : A

Ques 23. ISPS Code is not mandatory for Coastal Supply Vessels;

A.True

B.False

Answer : B

Ques 24. Which of the below space on deck and machinery spaces are most venerable for smuggling drugs and contrabands;

A.Gangway area

B.Emergency control room

C.Cargo control room

D.Ventilation ducts

Answer : D

Ques 25. Which of the below is the least possibility of finding hidden drugs and contrabands in cabins;

A.Hollow out mouldings

B.Above the ceiling or wall panel

C.Inside radio or TV

D.In cupboards or drawers

Answer : D

Ques 26. Modern definition of piracy included one of the following;

A.Stealing from the ships stores

B.Pilferage from the crew cabins

C.Pickpocketing

D.Ship wrecking done intentionally to the ship

Answer : D

Ques 27. Complete the sentence: Security Drills should be conducted at least once every;

A.Two months

B.Three months

C.Four months

D.Five months

Answer : B

Ques 28. Modern definition of piracy included one of the following;

A.Stealing from the ships store

B.Pilferage from the crew cabins

C.Pickpocketing

D.Robbery

Answer : D

Ques 29. Which of the below spaces in galley and dry stores are most venerable for smuggling and contrabands;

A.On the hot plate

B.In the galley first aid box

C.In the galley utensils

D.Inside fish or sides of beef in freezers

Answer : D

Ques 30. Most venerable place in toilets and showers where we can find hidden drugs and contrabands;

A.In the heater

B.In shower closet

C.In the washbasin cabinet

D.On the soap stand

Answer : A

Ques 31. Who proposes modifications to the ship security plan;

A.Company Security Officer

B.Port state control

C.Ships agent

D.CEO

Answer : A

Ques 32. Most venerable place in cabin where we can find hidden drugs and contrabands;

A.Inside radio or TV

B.In cupboards or drawers

C.In lifejacket compartment

D.In shower cubicle

Answer : A

Ques 33. Who sets the maritime security level;

A.MCA

B.Flag State Authority

C.Local Port Authority

D.DOT

Answer : B

Ques 34. The C S R is a ;

A.Record of history of ship

B.The record of ships matters

C.The record of ships SSO

D.The record of ships CSO

Answer : A

Ques 35. The ISPS Code applies to;

A.Cargo Ships

B.Passenger Ships

C.Mobile Off Shore Drilling Units

D.All the above

Answer : D

Ques 36. Which of the following is an assessment tool;

A.Hull expansion plan

B.The crew nationality

C.The ship owner

D.Location and function of each actual or potential access point to the ship

Answer : D

Ques 37. When doing physical search of a package, bag we should look for following;

A.The quality of the package or bag

B.The size of the package or bag

C.The locking arrangement of the package or bag

D.Any false compartments on the package or bag

Answer : D

Ques 38. Most venerable place in cabin where we can find hidden drugs and contrabands;

A.Back side and underneath drawers

B.In cup boards or drawers

C.In lifejacket compartment

D.In shower cubicle

Answer : A

Ques 39. Which of the below space on deck and machinery spaces are most venerable for smuggling of drugs and contrabands;

A.Gangways area

B.Emergency control room

C.Cargo control room

D.Lifeboat storage compartment

Answer : D

Ques 40. Name the document on board which provides the up to date history of the ship since ship building, with respect to name of vessel, ownership, flag state, classification society etc.;

A.Class Certificate

B.Continuous Synopsis Record

C.Flag Certificate

D.Ship Registry

Answer : B

Ques 41. Seafarers with Designated Security Duties are responsible for;

A.Security training of crew

B.Security assessment of the ship

C.Knowledge of crowd control techniques

D.Amendment of security plan

Answer : C

Ques 42. Which of the below is the least possibility of finding hidden drugs and contrabands in cabin;

A.Hollow out mouldings

B.Above the ceiling or wall panel

C.Inside radio or TV

D.In cupboards or drawers

Answer : D

Ques 43. CSO shall have the knowledge of and received training in following;

A.Security relevant international convention, codes and recommendations

B.Safety relevant international convention, codes and recommendations

C.Marpol relevant international convention, codes and recommendations

D.STCW relevant international convention, codes and recommendations

Answer : A

Ques 44. What is the requirement for escape route opening?

A.Must be capable of opening from direction for which escape is required

B.Must be capable of opening in both directions

C.Must be capable of opening from outside to inside

D.Must not be opened without permission

Answer : A

Ques 45. Who is responsible for the regular security inspections of the ship;

A.The company Security Officer

B.The classification Society

C.The Port Facility Security Officer

D.The Ship Security Officer

Answer : D

Ques 46. Before hiding in the safe house or citadel we shall’

A.Inform the pirates

B.Inform the owners

C.Inform the C S O

D.Stop and immobilize the main engine

Answer : D

Ques 47. The security drill can be conducted;

A.On phone call

B.On email

C.As circular to all

D.Combination with other exercises such as emergency response exercise

Answer : D

Ques 48. Which of the following is an assessment tool;

A.Hull Expansion Plan

B.The crew Nationality

C.The ship owners

D.Existing personnel identification documents

Answer : D

Ques 49. Which of the below space on deck and machinery spaces are most venerable for smuggling of drugs and contrabands;

A.Gangway area

B.Emergency control room

C.Cargo control room

D.Equipment box

Answer : D

Ques 50. Which of the following spaces in galley and dry stores are least venerable for smuggling of drugs and contrabands;

A.In the galley first aid box

B.In the flour bins

C.Under or behind standard refrigerators

D.Inside fish or sides of beef

Answer : A

Ques 51. DOS is required when;

A.During every loading

B.During every discharge

C.During each port of call

D.When port and ship are not on same security level

Answer : D

Ques 52. who is responsible for submission of Ship Security Plan for approval;

A.Master

B.Port Security Officer

C.Ship Security Officer

D.Company Security Officer

Answer : D

Ques 53. Who approve the security plan;

A.The flag state

B.The port state

C.CSO

D.SSO

Answer : A

Ques 54. Seafarers with designated security duties are responsible for;

A.Security Training of crew

B.Security assessment of the ship

C.Knowledge of methods of physical searches of baggage

D.Amendment of security plan

Answer : C

Ques 55. Which of the following is a security record;

A.Record of safety drills

B.Record of ISM Audits

C.Record of superintendents visit

D.Record of internal audits

Answer : A

Ques 56. Which of the below is not included in CSR Record;

A.The SSO Name

B.The details of authority auditing the vessel for DOC & SMC

C.The details of classification society

D.The details of the bareboat charterer

Answer : A

Ques 57 Can a port deny entry to a ship if it does not comply with ISPS Code?

A. Yes

B. No.

Answer : A

Ques 58An ISS certificate can be issues or endorsed by

A. Class Surveyor

B. Cargo Surveyor

C. Flag State

D. Port State

Answer : D

Ques 59 The ship security plan (SSP) is a controlled document and can not be shared with crew members?

A. Yes

B. No

Answer : A

Ques 60 Does CSO required to maintain record of security equipment Maintenance?

A. Yes

B. No

Answer : A

Ques 61 Who is responsible for submitting the Security Plan for approval?

A. Master

B. CSO

C. Chief Engineer

D. SSO

Answer : B

Ques 62 Which of the following are possible restricted areas?

A. Bridge

B. ECR

C. Cargo Control Room

D. All of the above

Answer : D

Ques 63 Can the port be at lower security level than the ship?

A. True

B. False

Answer : B

Ques 64 What is the first thing we must do when Pirates Board the ship?

A. Stop them

B. Hide

C. Stop the Engine

D. Press the security alarm

Answer : D

Ques 65 What is the best defence against the Pirates?

A. Do not go to piracy area

B. Do not allow the pirates to board the ship.

C. Do not talk to the pirates.

D. Do not look at the pirate boats.

Answer : B

Ques 66 The crew is required to know:

A. Location and use of emergency equipment

B. Causality handling

C. Being aware not to use elevator in Emergency

D. All of the above

Answer : D

Ques 67 Maritime security measures do not apply to

A. Offshore ships

B. EEZ

C. Port

D. Territorial Sea

Answer : C

Ques 59

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *